Näin syntyi Poikaystävä-lyhytelokuva
Jokaisen hyvän elokuvan taustalla on hyvä tarina, eli käsikirjoitus. Poikaystävä-elokuva kirjoitettiin ja kuvattiin yhteisöllisesti, eli nuorten tyttöjen ja ammattilaisten yhteistyönä.
Ideointi – Mistä ideat tulevat?
Lähtökohta elokuvalle oli se, että annetaan ääni 13-15-vuotiaille nuorille tytöille itselleen: Mikä heitä itseään mietityttää? Poikaystävä-elokuva ideoitiin yksinkertaisesti: jokaisen piti istua alas ja kirjoittaa viisi ajatusta viikon varrelta. Kaikki ajatukset kävivät: Ostanko uudet saappaat? Uusi koulu jännittää. Pitäisikö syödä terveellisemmin? Tarkoitus oli madaltaa kynnystä: ideoita on helppo keksiä ja kehitellä, kunhan ei tyrmää niitä heti alkuunsa.
Valitsimme tyttöjen ideoista ne, jotka puhuttivat eniten ja tuntuivat siksi sopivan leffan pohjaksi. Ystävyydestä ja suosiosta kaveripiirissä sekä sosiaalisessa mediassa puhuttiin paljon. Ja pojista. Ideoiden ei tarvitse olla ”fiksuja” tai ihmeellisiä, mutta niiden pitää aidosti innostaa tekijää itseään: se mikä kiinnostaa tai vaivaa itseä, kiinnostaa ja vaivaa todennäköisesti muitakin. Aiheita löytää vaikka kuinka, kun tarkkailee itseään ja ympäristöään uteliaasti ja rehellisesti.
Ideasta tarinaksi
Juttelimme ryhmässä valituista aiheista, kuten ystävyydestä ja suosiosta. Tytöt miettivät, mitä tarkoittaa ”olla suosittu”, miten se näkyy kaveripiirissä ja somessa? Miten suosiota voi kalastella? Mikä on aitoa ja mikä on ”feikkiä” eli esittämistä? Keskustelujen perusteella ideoimme tilanteita ja kohtauksia. Tytöt improvisoivat tilanteista kohtauksia. Improvisoinnin ja ideoinnin perusajatus on se, että ei torpata toisen ideoita, vaan hyväksytään ne ja kehitetään eteenpäin. Oleellista on päästä pois itsekriittisyydestä sekä häpeästä, luoda ilmapiiri jossa ideointi on helppoa ja hauskaa.
Tilannetta voi vapauttaa juttelemalla tai tekemällä improvisaatioharjoituksia: kun on leikkinyt vähän aikaa yhdessä, on helppo lähteä heittelemään ideoita. Luottamus ja rento ilmapiiri on paras pohja luovuudelle.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/11/07/identiteetin-etsintaa-elokuvia-tekemalla